Blogs

Lees hier onze blogs over stress, trauma, relaties, gedragsanalyse, communicatie en nog veel meer. Wanneer je op de 'lees verder' button klikt, word je doorgestuurd naar het originele artikel. Veel leesplezier!

Contact

Geplaatst op 2 april 2024

Misschien is het gewaagd om op Wereld Autisme Dag een blog te schrijven over autisme en de relatie met trauma. Niet iedereen staat te springen om de meest recente kennis en ontwikkelingen rond trauma tot zich te nemen.

lees verder

Geplaatst op 20 maart 2024

Ik scroll graag af en toe even door mijn Insta-pagina. Het liefst kijk ik naar Doodles. Ik volg namelijk allerlei Doodle-influencers. Ik krijg er een blij gevoel van en soms zijn de filmpjes zo geniaal dat ik zou willen dat ik het bedacht had. Altijd goed voor veel goede stofjes!

lees verder

Geplaatst op 19 februari 2024

Ingrid de Jong en ik maken iedere ochtend een wandeling van zo’n 3,5 kilometer heen en terug naar een restaurantje bij de haven om te ontbijten. Het pad voert hoog langs een ruige kustlijn. Beneden ons is het steil en vol met rotsen. Om de paar 100 meter zien we een reddingsboei, vastgemaakt aan een paal. Stuk voor stuk staan de palen met boeien op plekken die nagenoeg onbereikbaar zijn. Het lijkt ons een onmogelijke klus om vanaf het pad een boei te bereiken en dan nog naar de zee te brengen mocht dit nodig zijn.

lees verder

Geplaatst op 19 februari 2024

In onze samenleving hechten we veel waarde aan wat autoriteiten zeggen. Als een medisch specialist iets beweert, zijn er veel mensen die dat klakkeloos accepteren. Dit kan leiden tot een volledige aanpassing van iemands leven op basis van een (mogelijk onjuiste)diagnose. Dit fenomeen werd ook duidelijk zichtbaar tijdens deCOVID-19-pandemie, waar massaal de overheidsrichtlijnen werden gevolgd, terwijl niemand eigenlijk zeker wist of deze richtlijnen wel het beste voor ons waren.

lees verder

Geplaatst op 18 februari 2024

Vorige week vierden de mensen in het zuiden van Nederland carnaval, en dit weekend was het feest ook hier in Puertodel Carmen. Op mijn Facebookpagina zag ik allerlei kleurrijke outfits voorbijkomen van mensen die zich helemaal inleefden in verschillende rollen. Als gedragsanalist vind ik het interessant om te begrijpen hoe mensen de keuze maken om in een bepaalde rol te stappen. Niet alleen voor carnaval, maar ook in het dagelijkse leven en binnen de context van trauma.

lees verder

Geplaatst op 18 februari 2024

Het zet me aan het mijmeren, onze duik in de fascinerende wereld van menselijk gedrag op Lanzarote. Menselijk gedrag zelfs als het gaat om vakantie voorkeuren. Hoe wij onze vakantie voorbereiden en invullen zegt veel over onze behoeften en onze voorkeuren. Het zegt tevens iets over onze achtergronden.

lees verder

Geplaatst op 17 februari 2024

Stress hoort bij het leven, toch? Iedereen heeft zo zijn manier om ermee om te gaan. Voor mij duurt het ongeveer een week om helemaal tot rust te komen en het drukke leven achter me te laten. In die eerste dagen voel ik nog onrust in mijn lijf, alsof mijn lichaam gewend is aan constante beweging. Zelfs op een mooie plek als Lanzarote, met de zon en bootjes om me heen, kan ik niet stilzitten.

lees verder

Geplaatst op 17 februari 2024

Wil je op 12 september 2024 Dr. Gabor Maté live zien in een uitverkocht Ahoy, maar is het je niet gelukt om tickets te bemachtigen? Schrijf je dan in voor een van onze TraumaTrainingen in 2024. Marjon Kuipers-Hemken en ik verloten twee kaarten voor vak 1, rij 5. Ja, je leest het goed, vak 1, dus lekker dichtbij het podium. Als je drie keer kans wilt maken op een kaartje, schrijf je dan direct in voor level 1, 2 en 3. Alle data voor de trainingen vind je op onze website (www.traumatrainingen.nl). Graag tot ziens in Bilthoven tijdens een van onze trainingen, en wie weet zien we elkaar ook op 12 september in Rotterdam bij Gabor Maté!

P.S. Mocht je nog niet bekend zijn met zijn werk, bekijk dan deze aangrijpende video: https://www.dropbox.com/s/mcnip5vujptxujc/Gabor_Mate.mp4?dl=0

Geplaatst op 16 februari 2024

Tijdens ons schrijfverblijf op een zonnig eiland raken Ingrid en ik gefascineerd door de groene grasparkietjes die een paar keer per dag op de rand van ons balkon landen om pistache nootjes te snoepen. Al gauw herkennen we ze aan hun verenkleed maar nog meer aan hun gedragingen en sparren over wat we zien gebeuren.

lees verder

Geplaatst op 16 februari 2024

Mijn voortdurende uitdaging: helemaal in het nu zijn! Om in alle rust aan het tweede boek van Marjon Kuipers en mij te kunnen werken, heb ik als schrijfverblijf twee maanden voor het prachtige Lanzarote gekozen. Een paar dagen terug nam ik me voor iets te doen wat velen van ons willen: helemaal in het moment zijn.

lees verder

Geplaatst op 8 februari 2024

Perfectionisme, vaak omschreven als het streven naar volmaaktheid, kenmerkt zich door het hebben van te hoge normen die buiten het bereik of redelijkheid liggen. Dit streven, meestal gedreven door de bewuste of onbewuste angst voor falen, heeft invloed op iemands leven en relaties. Hoewel sommigen perfectionisme als positief beschouwen vanwege de hoge standaard die het stelt, brengt het ook nadelen met zich mee zoals chronische stress, depressie, en relatieproblemen.

lees verder

Geplaatst op 21 januari 2024

Een interessante discussie op de vroege zondagochtend op Linked-In over het wel en wee van borstvoeding voor de baby en voor de moeder. Er werd in mijn optiek door Karianne van Vlietgoed uitgelegd hoe de wens tot borstvoeding een traumatische ervaring kan zijn met soms langdurige effecten. Hoewel discussie… In mijn optiek waren het vooral vanuit de DSM-V criteria bewakers vrij stellige reacties. Niet in de heilige DSM V– dan geen trauma, zeker niet als je onder de 6 bent.

lees verder

Geplaatst op 19 december 2023

Zou je op 12 september 2024 graag bij de avond met Dr. Gabor Maté willen zijn, maar kun je geen tickets meer kopen omdat deze zijn uitverkocht? Schrijf je dan in voor een van de TraumaTrainingen in 2024. verloten 2 kaarten in vak 1, rij 5. Als je drie keer kans wilt maken op een kaartje, schrijf je dan meteen in voor level 1, 2 en 3. De data voor deze trainingen worden binnenkort bekendgemaakt, dus blijf onze website (www.traumatrainingen.nl) in de gaten houden.

lees verder

Geplaatst op 28 november 2023

Als baby voelen we instinctief een sterke band met onze moeder, op voorwaarde dat onze start in deze wereld min of meer vrij is van trauma. Naarmate we ouder worden, vervliegt dit gevoel van diepe verbondenheid vaak. Zelfs als we omringd zijn door andere mensen kunnen we ons erg alleen voelen. Volgens de Amerikaanse auteur Teal Swan[1] zijn er drie veroorzakers van eenzaamheid, namelijk fragmentatie, schaamte en angst.

lees verder

Geplaatst op 28 november 2023

Samenvatten en het minder bekende backtrack zijn beide cruciale communicatieve vaardigheden die in verschillende contexten worden toegepast.

lees verder

Geplaatst op 28 september 2023

Ouderschap is een complexe taak. Ouders zetten zich in om hun kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen. Toch kunnen er soms ongemerkt, vaak onbedoeld, subtiele voorkeuren ontstaan in de ouder-kindrelatie. Zeker als het gaat om kinderen met problematiek. De voorkeuren van ouders kunnen bij het kind diepere emotionele wonden slaan dan we ons realiseren. Ze stapelen zich op bovenop de al aanwezige kleine trauma’s en verdriet in het leven van een kind. Een subtiele voorkeur voor één kind kan leiden tot gevoelens van afwijzing bij de anderen, wat het zelfbeeld van deze kinderen kan aantasten.

lees verder

Geplaatst op 28 augustus 2023

Trauma en de daarmee verbonden (chronische) stress kunnen een verstorende invloed hebben op ons gevoel voor tijd en ons geheugen. De verstoorde tijdsperceptie bij trauma heeft directe invloed op hoe we herinneringen en gebeurtenissen ervaren. Herinneringen aan het verleden en angsten voor de toekomst dringen zich op als actuele gebeurtenissen, wat leidt tot een constante herbeleving van de trauma-ervaringen met de daarbij behorende emoties. Dit proces gebeurt veelal onbewust automatisch en ongecontroleerd. Het resultaat is dat er weinig vertrouwen wordt ervaren in een positieve verandering in de toekomst.

lees verder

Geplaatst op 27 augustus 2023

Onderweg van Edinburgh naar huis na een mooie en inspirerende dag over trauma bij jonge kinderen. In Schotland dragen kinderen een schooluniform. Over het algemeen waren onze cursisten ervan overtuigd dat een uniform de volgende voordelen heeft: gelijkheid en sociale samenhang, verminderde drukte en afleiding, versterkte discipline en het behoud van traditie en identiteit.

lees verder

Geplaatst op 27 juli 2023

Marjon Kuipers en Ingrid de Jong en zijn gecertificeerd als SCAnS Coders. SCAnS staat voor Six Channel Analysis System. (Analyse van de 6 communicatiekanalen; gezicht, lichaam, verbale inhoud, stem, interactie stijl en psychofysiologie).

lees verder

Geplaatst op 3 juli 2023

Stress uit zich in gedrag. Vaak in gedrag dat voor de omgeving als storend wordt ervaren. Niet zelden lees ik in verslagen “het kind of de volwassene is bekend met emotieregulatie-problematiek en moet leren zijn of haar emoties te reguleren alvorens verdergegaan kan worden met…….

lees verder

Geplaatst op 3 juli 2023

Wat leuk al die foto’s en reacties van de lezers van Onuitwisbaar, acceptatie van (micro)trauma in ons leven.

lees verder

Geplaatst op 15 mei 2023

We zijn heel blij te kunnen aankondigen dat ons boek Onuitwisbaar uit is. We denken dat we met dit boek een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis rond trauma.

lees verder

Geplaatst op 10 april 2023

Trauma verandert de manier waarop onze hersenen werken. Het gaat niet alleen om verdrietig, bang of boos zijn van iets naars. Het is een manier waarop ons brein zich aanpast aan een gevoel van machteloosheid in een (subjectieve) levensbedreigende situatie. Het gevoel blijft hangen in ons geheugen en zenuwstelsel, met als doel het (onbewust) koste wat het kost vermijden van dergelijke situaties in de toekomst.

lees verder

Geplaatst op 11 februari 2023

Trauma is hot. En terecht. Alle recente (wetenschappelijke) vooral internationale onderzoeken geven aan dat we niet om trauma heen kunnen als we goede zorg en goed onderwijs willen bieden. Er valt veel over trauma te lezen, veel over de effecten van trauma te leren en er valt ook nog eens veel aan de mentale en fysieke after-effecten van trauma te doen als we tenminste bereid zijn lichaam en geest weer te verbinden.

lees verder

Geplaatst op 11 december 2022

Ik ben gefascineerd door de kennis en toch de zeer wel baanbrekende inzichten van Gabor Maté. Zijn nieuwste boek is een dikke pil van net geen 500 pagina’s. Geen werkje voor de ontspanning maar een boek vol met kennis en wetenschappelijke onderbouwingen over “trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij”.

lees verder

Geplaatst op 4 december 2022

Kinderen ervaren steeds jonger al stress. Dat kan gevolgen hebben voor het gedrag. Denk aan boosheid, pesten en bijten. Wij werden geïnterviewd voor het magazine Kinderopvang over het herkennen en managen van stress bij jonge kinderen, de zogenaamde pestpeuters en bijtkleuters.

lees verder

Geplaatst op 30 november 2022

Steeds weer opnieuw voel ik verbazing… als ik tijdens trainingen en overleggen in de jeugdzorg en onderwijs hoor hoe naar kinderen met gedrag, dat als ongewenst wordt betiteld, wordt gekeken en hoe zij worden bejegend.

lees verder

Geplaatst op 5 november 2022

Hoe gewenst we ook zijn en hoe liefdevol we ook zijn ontvangen en opgevoed, ons jonge leven begint met trauma. Trauma is de belangrijkste oorzaak van mentale problemen en ook, zoals uit recente onderzoeken blijkt, een grote oorzaak van fysieke gezondheidsproblemen.

lees verder

Geplaatst op 17 oktober 2022

Een van de denkbeelden over verslaving is dat het om een soort keuze zou gaan. Een keuze die je maakt, omdat je niet slim genoeg bent of te weinig wilskracht bezit. De omgeving probeert te voorkomen dat iemand deze slechte keuze maakt en als hij toch wordt gemaakt volgt er straf in de vorm van isolatie.

lees verder

Geplaatst op 15 april 2022

Grenzen en grensoverschrijdend gedrag, een actueel thema. Waar de grens ligt tussen gewenst en ongewenst gedrag is voor ieder mens verschillend. Het duiden van grensoverschrijdend gedrag begint bij het duiden wat grenzen zijn en waar maatschappelijke, culturele en vooral ook persoonlijke grenzen liggen.

lees verder

Geplaatst op 21 februari 2022

De oorzaak vanunnen we verdelen in twee categorieën. De voor de hand liggende oorzaken en de minder vanzelfsprekende. Tot de voor de hand liggende oorzaken behoren onder andere oorlog, huiselijk geweld, seksueel misbruik, ernstige ziektes of verwondingen, adoptie, overlijden gehechtheidspersoon.

lees verder

Geplaatst op 20 november 2021

Trauma behoeft dringend een herdefiniëring. Trauma is veel meer dan de meeste mensen denken. Het ervaren van trauma op jonge leeftijd heeft zo veel invloed op onze latere mentale en fysieke gezondheid en er is zo weinig aandacht voor, dat het lijkt alsof we er collectief niet “aan “willen.

lees verder

Geplaatst op 20 november 2021

Wat is Fawning? Het is een beschermende staat waarin ons zenuwstelsel onbewust en automatisch prioriteit geeft aan onze veiligheid boven de authenticiteit van onze uitdrukkingen. Deze term werd voor het eerst gebruikt door Pete Walker, therapeut en auteur en heeft een link met de Polyvagaal Theorie van Stephen Porges.

lees verder

Geplaatst op 27 augustus 2021

De Voe ademhaling is een idee van de bekende Traumaexpert Peter Levine. Het toepassen van deze ademhaling zorgt voor een snelle stressreductie. Het maken van de Voe klank: (1) verlengt je uitadem, (2) brengt balans in het zuurstofgehalte in je bloed en (3) kalmeert je brein door de ‘nervus vagus’ in je buikholte te stimuleren.

lees verder

Geplaatst op 20 augustus 2021

Een treffend opiniestuk van Jan Pieter Meijer, cirisisinterventor bij de Jeugdbescherming van zaterdag 5 juni 2021 over het bieden van relatietherapie aan ouders als er crisis is in een gezin. En wat ons betreft heeft hij een punt.

lees verder

Geplaatst op 20 augustus 2021

Nog steeds wordt trauma in de regel gezien als het resultaat van een intense, levensbedreigende gebeurtenis of situatie zoals seksueel misbruik, overlijden van een ouder, scheiding, oorlog, geweld, misbruik of een ramp.

lees verder

Geplaatst op 20 augustus 2021

Boektip: Wat is je overkomen? Door Bruce D. Perry en Oprah Winfrey. Bekende en onbekende trauma informatie met helpende voorbeelden die nog meer aan het denken zetten. Ben je nog niet zo bekend met de werking van het brein, het geheugen en de stressrespons  in relatie tot gedrag, dan is dit boek echt een must.

lees verder

Geplaatst op 20 augustus 2021

De Belgische kinderpsychiater Binu Singh heeft het bekende still face experiment herhaald. Nu niet alleen met de ouder die uit contact gaat door geen oogcontact en geen mimiek meer te vertonen maar nu ook met de ouder die uit contact gaat door alle aandacht op zijn of haar telefoon te richten. De kinderen laten direct stressgedrag zien. Ze huilen, gaan wapperen met hun handen of ze vallen geheel stil. Gebeurt dit dagelijks dan is er al sprake van het opdoen van micro trauma. Micro trauma op micro trauma genereert overlevingsgedrag. Gedrag dat in uiting hetzelfde is als het gedrag bij autisme.

lees verder

Geplaatst op 14 augustus 2021

Wordt het niet eens tijd dat we op een andere manier naar problematiek bij kinderen gaan kijken? Ook jonge kinderen ervaren stress. Ze ervaren dit vaak door de situatie thuis. Hun wereldje is immers nog klein. Stress bij een scheiding, ziekte of werkeloosheid van ouders, overlijden van grootouders of het overlijden van de hamster. En in deze roerige tijden ook stress van de onzekerheid rond corona. Stress heeft een sterke invloed op de cognitie van een kind. Wat doet stress met het brein? Lees ons artikel in het Tijdschrift voor Remedial Teaching

lees verder