Trauma en verliefdheidsverslaving
Ich bin verliebt in die Liebe
Und vielleicht auch in dich
Een stukje tekst uit een Duitse Schlager ergens uit de jaren 80. Een hele treffende tekst als het gaat om het verslaafd zijn aan de gevoelens van het verliefd zijn. Maar is het wel verliefdheid? Of is het hersenchemie, een verslaving aan de cocktail van neurotransmitters?
Tijdens de RozeRoes heb je het wellicht niet zo helder. Je weet heel zeker dat je dit keer de ware gevonden hebt. Echter is je brein overspoeld met hormonen en daardoor ben je dronken van de overproductie van de stofjes dopamine, oxytocine en serotonine. Door deze overproductie van stofjes krijg je een gelukzalig gevoel. Je weet zeker dat je nu echt jouw grote liefde hebt gevonden. En je weet zeker dat je nu wel samen de hele wereld aankunt.
Hoe gevoelig je bent voor de vaak heftige kettingreactie van neurotransmitters met als resultaat een overstimulatie in hoofd, lijf en lendenen, heeft veel, zo niet alles, te maken met niet geheelde gehechtheidsverwondingen. Trauma dus. De butsen doe je op in je jonge jaren omdat bijvoorbeeld jouw vader of moeder niet emotioneel beschikbaar waren.
Verslaving is zelfmedicatie
Hoe hoger de stressload in je volwassen leven, hoe sterker de behoefte van je zelfregulerend systeem om de stress te managen. Verslaving is een soort zelfmedicatie waardoor je je ogenschijnlijk beter gaat voelen. De behoefte om je beter te voelen kun je vervullen door alchohol, drugs, gokken, gamen en door verliefdheids- en seksverslaving. Het grote verschil is dat bij de verliefdheids- en seksverslaving een tweede speler, soms ook derde speler, in het spel is en bij de andere verslavingen niet.
Ben je eenmaal ten prooi gevallen aan je eigen chemie dan kun je niet wachten om alle oude schepen achter je te verbranden. Je wilt voor eeuwig verder in je roes met alles wat daarbij hoort. De zekere haast die je ervaart is, bij de verslavingsgevoeligheid die sommigen ervaren, niet in te dammen.
Door het bombardement van de stofjes verlies je je rationele brein, en stap je tegen beter weten steeds weer in een nieuwe relatie of verhouding. Je negeert signalen. Je verlaat je gezin, vergeet soms de kinderen. Je slaappatroon raakt ontregeld. Je brengt je goede naam in gevaar, trekt je waarden in twijfel of investeert niet meer in vriendschappen en zakelijke relaties. Soms beantwoord je je mail niet meer of open je je post niet eens. Je neemt in ieder geval, high van de cocktail aan neurotransmitters, allerlei beslissingen die niet meer terug te draaien zijn.
Reality-check
Voor een persoon met hechtingstrauma’s of een hoge stressload is het proberen niet verliefd te worden bijna hetzelfde als een persoon met een alcoholverslaving te vragen bij een slijter te gaan werken en te verwachten dat hij of zij van de drank afblijft. De cocktail van neurotransmitters bij verliefdheid is minstens zo verslavend als bij cocaine gebruik. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er meer mensen verslaafd zijn aan verliefdheid en seks dan aan drugs en alcohol.
Herken je dit? Dan wordt het tijd voor een reality-check en herkenning en erkenning voor wat er daadwerkelijk speelt. Leer over trauma en hersenchemie en wat dit voor jou betekent zodat je niet iedere keer slachtoffer wordt van je eigen chemische fabriek.
Meer weten? Kom dan naar een van onze TraumaTrainingen